top of page

Säkerhet och sekretess: Vad behöver du tänka på när du digitaliserar Lön och HR?

  • malin453
  • 25 okt. 2024
  • 2 min läsning

Digitaliseringen av Lön och HR möjliggör effektivisering och förbättrad datakvalitet, men medför också en risk att känslig information exponeras eller hanteras på ett felaktigt sätt. I en tid då dataintrång och informationsläckor blir allt vanligare, är det viktigare än någonsin att upprätthålla höga säkerhetsstandarder.

 

Varför är säkerhet så viktigt för HR- och lönedata?

HR- och lönesystem innehåller omfattande information om de anställda, allt från personnummer och bankkontonummer till sjukfrånvaro och anställningsavtal. Den här typen av data är särskilt attraktiv för cyberkriminella, och konsekvenserna av en säkerhetsläcka kan vara betydande, både för individen och företaget. För företag handlar det om att bygga och bevara förtroende – anställda måste känna sig trygga med att deras personliga uppgifter hanteras ansvarsfullt och säkert.



GDPR – en grund för trygg databehandling

Med GDPR är företag skyldiga att skydda personuppgifter och vidta nödvändiga åtgärder för att undvika att känslig information läcker ut eller används felaktigt. Detta innebär att HR-avdelningar måste ha system och processer på plats för att garantera att data endast är tillgänglig för behöriga och att informationen hanteras i enlighet med lagkraven. Digitala HR- och lönesystem med inbyggda säkerhetsåtgärder, som stark autentisering och kryptering, hjälper till att minska risken för obehörig åtkomst.


Säkerhetsåtgärder i praktiken

För att säkerställa att dataskyddet är på en hög nivå krävs både tekniska lösningar och tydliga rutiner. Här är några vanliga säkerhetsåtgärder som företag kan implementera:


  • Kryptering: Alla känsliga data krypteras så att de är oåtkomliga för obehöriga, även om de skulle komma åt systemet.

  • Autentisering och åtkomstkontroll: Genom multifaktorautentisering och rollbaserad åtkomst kan företaget se till rätt personer får tillgång till rätt information.

  • Starter-Changer-Leaver: Upprätta tydliga processer för uppdatera åtkomster och behörigheter som följer medarbetarens roll vid start, förändring och avslut så att det alltid är aktuellt och korrekt.

  • Övervakning och loggning: Genom att övervaka systemaktivitet och logga alla händelser kan företaget snabbt identifiera och åtgärda eventuella säkerhetsrisker.


Skapa en säkerhetsmedveten kultur i företaget

Teknik är bara en del av säkerhetspusslet. För att minimera risken för säkerhetsluckor är det lika viktigt att medarbetarna har en stark säkerhetsmedvetenhet. Regelbundna utbildningar i dataskydd och informationssäkerhet hjälper personalen att förstå vikten av att följa rutiner och känna till de bästa praxis för att skydda känslig data. Genom att integrera säkerhet som en självklar del av företagets kultur kan ni stärka skyddet och bygga ett långsiktigt förtroende bland anställda.

 

Med rätt balans mellan teknik, processer och säkerhetsmedvetenhet kan digitaliseringen inom Lön och HR ske tryggt och i linje med de anställdas förväntningar på datasäkerhet.


Comentarios


bottom of page