top of page

Data är grunden

  • Skribentens bild: Digi People
    Digi People
  • 24 maj 2024
  • 2 min läsning

Analyser är inte möjliga utan tillgång till data och för att skapa meningsfulla analyser krävs data av hög kvalitet.


Vill ni börja arbeta med People Analytics behöver ett grundläggande arbete göras för att identifiera vilka parametrar som är nödvändiga för att göra önskade analyser. Det är även viktigt att fastställa hur och när informationen samlas in, samt av vem.

Varför då kan man fråga sig.


Eftersom People Analytics handlar om att förutse och vara proaktiv behöver data in i systemet, så tidigt om möjligt. Det måste dessutom vara rätt data som samlas in, så att ni kan få svar på de frågor ni vill ställa. Är inte datan konsekvent, det vill säga samma händelse innebär samma sak i systemet, kan heller inte statistiken bli meningsfull.  


För att fånga upp information i så nära realtid som möjligt krävs tydliga rutiner och samarbete från alla som är involverade i informationskedjan, det kan till exempel vara medarbetarna själva, chefer, HR-personal, ekonomi, IT och löneavdelning.


 Snabbheten kommer när man kopplar på digitala och automatisera processer, då blir det enklare att styra hur systemet ska bearbeta datan och datan får genomslag direkt.


Det kan kännas irrelevant att registrera en nyanställning direkt efter signerat anställningsavtal, när starten äger rum flera månader framåt i tiden. Men om informationen inte finns i systemet kan den inte heller inkluderas i analyser.


Tidigare var löneutbetalningen en ”hård deadline” för registrering av personalrelaterad data. Men i vår allt mer data-drivna värld suddas deadlines ut och behovet av ett flöde av tillgänglig data blir allt större.


 

Hur vet man vilken data som man ska samla in?

Följ nedan checklista för att fastställa de parametrar just ni behöver för era analyser


  1. Vilka analyser vill ni göra? Förutom de klassiska HR-KPI:erna såsom Headcount/FTE, sjukfrånvaro, personalomsättning, intern rörlighet och demografi, kanske ni också vill kunna identifiera de viktigaste kompetensområdena, hantera personalförsörjning, undersöka trivselfrågor samt följa upp olika initiativ gällande jämställdhet, inkludering och mångfald. Dokumentera era önskade analyser.

  2. Vilken data behövs för att kunna genomföra dessa analyser? Dokumentera vilka parametrar som krävs för varje vald analys. I detta skede är det viktigt att fokusera på vilken data som behövs för att analyserna ska bli tillgängliga, snarare än att bara tänka på vilken data ni redan har tillgång till. Kom ihåg att ta hänsyn till rättsliga krav och diskrimineringslagar när ni definierar era insamlingsmetoder.

  3. Utveckla arbetsmetoder för datainsamling Genomför en översyn av hur data samlas in för närvarande. Viss data kanske inte samlas in alls, medan andra områden redan har etablerade processer. Innan ni skapar nya insamlingsmetoder, undersök om det finns möjligheter till samarbete för att undvika dubbelarbete. Kartlägg insamlingen genom att analysera:

  • Vilka som är involverade i insamlingen

  • Vad som samlas in och hur

  • När datan behöver vara tillgänglig för analys Utifrån kartläggningen justerar ni processerna som redan finns, alternativt skapar nya, och byggandet av en relevant databas för analys är igång!


 

Stort lycka till! ☘️

Commentaires


bottom of page